Loading...

Διασχολικοί Αγώνες Εκφραστικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικών Κειμένων 2014

 

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιούνται στο Κολλέγιο Ανατόλια οι Αγώνες Εκφραστικής Ανάγνωσης Λογοτεχνικού Κειμένου. Στην προσεχή διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κομοτηνή και το Ρέθυμνο. Οι Αγώνες Εκφραστικής Ανάγνωσης απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και διοργανώνονται, από το 1994 και κάθε χρόνο, από το Κολλέγιο Ανατόλια.

Εκφραστική ανάγνωση είναι η ερμηνεία και μετάδοση του περιεχομένου ενός λογοτεχνικού κειμένου στους ακροατές με τη χρήση της φωνής και, σε περιορισμένο βαθμό, την έκφραση του προσώπου. Οι μαθητές επιλέγουν κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, σύγχρονης και προγενέστερης (συμπεριλαμβανομένων και θεατρικών μονολόγων), αλλά και κείμενα από την παγκόσμια λογοτεχνία μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ο κάθε μαθητής/-τρια διαβάζει το κείμενο καθισμένος/-η σε ψηλό σκαμνί. Η ανάγνωση έχει στόχο την ερμηνεία του κειμένου με τη δημιουργία ατμόσφαιρας. Κάθε σχολείο, γυμνάσιο ή λύκειο, μπορεί να συμμετάσχει με έναν έως πέντε μαθητές.

Οι Αγώνες πραγματοποιούνται σε δύο φάσεις: την προκριματική και την τελική. Στην προκριματική φάση οι συμμετέχοντες όλων των σχολείων διαβάζουν τα κείμενά τους και βαθμολογούνται από τρεις καθηγητές - κριτές. Οι διαγωνιζόμενοι που θα εξασφαλίσουν την υψηλότερη βαθμολογία προκρίνονται στην τελική φάση. Στο τελικό στάδιο οι διαγωνιζόμενοι που έχουν προκριθεί διαβάζουν τα κείμενά τους και βαθμολογούνται από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή αποτελούμενη από συγγραφείς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

 

Share